Angst er en naturlig følelse som alle kender til. Det kan være ubehageligt at føle angst, men angsten i sig selv er ikke farlig.
En vis grad af angst kan virke motiverende, fx når jeg skal holde et foredrag. Angsten kan hjælpe mig til at holde fokus, være opmærksom og gøre mit bedste.
Angst kan også være ødelæggende. Angsten kan handlingslamme dig eller forhindre dig i at leve dit liv.
Vi får angst, når vi vurderer, at noget er farligt eller en trussel. Vi overvældes af angst, når vi samtidig vurderer, at vi ikke har evnerne til at håndtere truslen. Angst er vores bekymring for, hvad der kan ske og ikke hvad der faktisk sker.
Angst går på et kontinuum fra mild grad – hvor barnet kan være almen bekymret – til svær grad – hvor barnets adfærd og dagligdag er tydelig påvirket af angsten.
Det vurderes, at omkring 13,6 pct. af befolkningen på et eller andet tidspunkt i deres liv oplever angst i form af agorafobi, separationsangst, socialfobi, generaliseret angst, enkeltfobi, panikangst eller OCD. Fælles for dem alle er, at angsten er intens, vedvarende og ude af proportion med den faktiske situation.
Hos børn vurderes det, at cirka 5 pct af børn oplever angst, det forekommer oftere hos piger end drenge. Når angsten overtager et barns liv, ser jeg ofte at de gode og sjove ting i barnets liv forsvinder.
Der er mange forskellige former for angst
- Agorafobi, hvor barnet oplevet angst for at færdes blandt mennesker, offentlige steder, alene eller uden for hjemmet.
- Separationsangst, som mange børn oplever mellem 18 måneder til 3 års alderen, da det er normalt at føle ængstelse, når ens forældre forlader en. Men nogle børn fortsætter med at have separationsangst, når de bliver ældre, hvor de fortsat ikke kan forlade dig eller at det tage længere at berolige dem end jævnaldrene. Det vurderes, at cirka 4 procent af alle børn har separationsangst og at denne diagnose er mest almindelig hos børn mellem 7-9 år.
- Socialfobi (2-16 pct), hvor barnet frygter at blive genstand for andres kritiske opmærksomhed.
- Generaliseret angst (3-30 pct), hvor barnet er anspændt, bekymret og alment ængstelig over dagligdags begivenheder og problemer.
- Enkeltfobi, hvor barnet frygter bestemte ting eller situationer – fx slanger, højder mv.
- Panikangst (2 pct) kan forekomme alene eller sammen med alle ovenstående angstdiagnoser. Når et barn oplever panik angst, kan det have svært ved at trække vejret, hyperventilere, opleve smerte og trykken fra brystet mv.
Angst kan også opstå samtidig med depression, hvor angsten har et mere depressivt udtryk og kan hos børn komme til udtryk ved, at de taler om selvmord eller at de ikke er noget værd.
OCD – obsessiv-kompulsiv forstyrrelse (2 pct) ses også hos børn og hører også under angst. Tvangstanker eller tvangshandlinger, hvor barnet har uønskede tanker og skal gentage bestemte rutiner eller ritualer for at stoppe deres angst. OCD kan ramme børn helt ned til 2-3 års alderen.
Mange børn med høj begavelse oplever angst.
Vi holder foredrag om angst hos børn. I foredraget kommer vi ind på:
- De forskellige former for angst hos børn.
- De specielle ting, som du skal være opmærksom på, når du har et barn med angst.
- Hvordan du som forælder kan spotte angst.
- Hvordan du som forælder bedst kan støtte dit barn i at lære at håndtere angst.
Læs om psykologerne i klinikken i Hellerup og Hornbæk her
Kontakt os gerne hvis du ønsker hjælp. Du kan skrive til os på vores sikre email: terapi@minterapi.dk eller ringe til os på telefonnummer 30911771
De bedste hilsner
Psykolog Siri Wessel Wetlesen
Specialpsykolog i Psykiatri, Stressbehandling, Angst, Depression, ADHD, Autisme og Behandling af Personlighedsforstyrrelser.
Psykologklinik nær København, i hjertet af Hellerup og i Nordsjælland, Hornbæk