Hvordan finder du den bedste terapeut?
Der er mange mennesker, der ikke kender forskellen på en psykolog og en psykoterapeut. Hvilket er helt forståeligt. Er det så vigtigt om det er en psykolog eller en psykoterapeut du har et terapiforløb hos?
Måske det ikke er så vigtigt. Det der er vigtigt, er at du finder en psykolog eller en psykoterapeut som er dygtig. Det kan være noget af en jungle at finde rundt i!
Hvad skal der til før du kan kalde dig psykoterapeut?
Psykoterapeut kan alle kalde sig. Det er ikke en beskyttet titel.
Det betyder, at uden en uddannelse kan du sagtens slå dig op som psykoterapeut. Du kan også kalde dig psykoterapeut efter et ugekursus. Psykoterapeuten kan også have 1 år eller 4 års efteruddannelse i en terapeutisk retning?
1 år eller 4 år efteruddannelse som psykoterapeut lyder som meget og det må da være dygtige terapeuter? Det kan bestemt godt være dygtige psykoterapeuter. Psykoterapeutisk efteruddannelse er meget svingende i kvalitet. Psykoterapiforeningen har forsøgt at ændre på dette ved at uddannelserne kan godkendes af dem. Det giver et lidt bedre kvalitetsstempel, at psykoterapeuten har en efteruddannelse som er godkendt af Psykoterapiforeningen.
Det store men er, at du ikke kan være sikker. Psykoterapeuten kan bryste sig med adskillige titler, da det ikke kræver at han eller hun har bevis på sine titler. Dette er problemet ved at psykoterapeut ikke er en beskyttet titel.
Du skal altid sikre dig, at psykoterapeuten er uddannet og kan det han eller hun lover.
Hvad kræver det for at kalde sig psykolog?
Psykolog er en beskyttet titel. Det betyder, at du i Danmark kun må kalde dig psykolog, hvis du har en 5-årig kandidatgrad dvs. Universitetsuddannelse i Psykologi.
En psykolog har haft 5 år på Universitetet med fokus på menneskers psykologiske normaludvikling. Dvs. en psykolog har fået en grundig gennemgang af alle de teoretiske forklaringer, der er på menneskets psyke. En psykolog har på studiet lært om menneskers udvikling helt fra før fødslen til alderdommen. Desuden har alle psykologer lært om hjernen og hjernens kemi. Psykologerne har også haft praksiserfaring i løbet af deres uddannelse.
Efter uddannelsen når psykologer kommer i arbejde, er det et krav at psykologen får supervision af en erfaren psykolog. Ofte får den nyuddannede psykolog oplæring af en ældre og mere erfaren psykolog.
Hvad er en autoriseret psykolog?
En psykolog forventes at videreuddanne sig. Dvs. er du uddannet psykolog fra Universitet, så er du ikke færdiguddannet. Du kan blive ved med at uddanne dig som psykolog. Hvilket er fantastisk 🙂
En autoriseret psykolog har mindst 3 års erhvervserfaring efter endt studie. Desuden skal psykologen have en masse supervision og også egenterapi. Det er altså tre år med fuld fart på læringsdelen. Hvor psykologen bliver trænet i alt det han eller hun har lært på studiet.
Hvad er en psykolog med en specialistgrad?
En psykolog kan som sagt videreuddanne sig hele sit liv. Der er flere forskellige specialistgrader, som du kan videreuddanne dig i som psykolog efter du er blevet autoriseret.
Den mest almindelige er specialist i psykoterapi. Dvs. at psykologen har taget en 3-årig efteruddannelse sideløbende med sit arbejde, hvor psykologen specialiserer sig i en terapiretning fx kognitiv terapi, eksistentiel eller psykodynamisk terapi. Uddannelsen består både af undervisning, supervision, praksis og en større skriftlig opgave. Derudover kan psykologer have efteruddannelse i supervision, neuropsykologi, børn, psykotraumatologi, gerontopsykologi, arbejds- og organisationspsykologi.
Hvad er en specialpsykolog?
En specialpsykolog er en autoriseret psykolog, der gennemfører en 4-årig specialpsykologuddannelse i enten voksen eller børne- og ungdomspsykiatri. Det er en uddannelse som er tilrettelagt ligesom lægers efteruddannelse til psykiater. I de 4 år er psykologen tilknyttet et psykiatrisk hospital, hvor psykologen skal i turnus og rundt op de forskellige afdelinger. Samtidig er psykologen på skolebænken, hvor der er fokus på psykiatri, udredning, diagnosticering, psykiatrisk medicinsk behandling, genetiske lidelser og somatiske vanskeligheder. En specialpsykolog er således uddannet i psykiatriske sindslidelser – både at behandle dem og at stille diagnoser.
Forskningen viser at for at terapi virker, er det vigtigt at du har en terapeut, psykolog, psykoterapeut som er erfaren, dygtig og veluddannet inden for sit felt.
God psykologom terapien virker.
Har du lyst til at få flere inspirerende artikler, hjernensstoffer, eller meld dig til vores mail-liste og start din vej mod forandring! Du kan også booke en tid til samtale på 30911771 eller terapi@https://www.https://usercontent.one/wp/www.minterapi.dk/wp-content/uploads/2021/07/1pexels-brenoanp-1136571-scaled-1.jpg.dk/wp-content/uploads/2021/04/pexels-photo-110473-1.jpeg.dk og få det fulde udbytte af den forandring du er på vej mod!
De bedste hilsner
Siri Wessel Wetlesen
Psykologklinik nær København i hjertet af Hellerup og i Nordsjælland i hjertet af Hornbæk
Specialpsykolog og specialist i psykoterapi