Sidder du klistret til fjernsynet hver fredag aften, for at se det nye afsnit af Forræder? Mange mennesker er vilde med spil, der udfordrer vores dømmekraft og tillid til andre. For tiden dukker der hele tiden nye spil eller tv-programmer op, som handler om netop dette. Hvordan kan dette være? Hvorfor elsker vi psykologiske spil?
Hvad er Forræder?
I TV2’s program Forræder samles en gruppe danskere på et slot, hvor de inddeles i to grupper: De Loyale og Forræderne. De loyale skal finde ud af hvem, der udgiver sig for at være loyal, men som i virkeligheden er forræder. Om natten slår forræderne en loyal spiller ihjel (personen bliver smidt ud af programmet), og om dagen skal de undgå at blive opdaget. Med tiden vokser spillernes paranoia, og de bliver mistroiske over for alle og enhver.
Kan hjernen kende forskel på virkelighed og leg?
Det er forskelligt hvor kraftigt vi reagerer på det psykologiske pres i spil som Forræder. Arv og miljø spiller ind på vores reaktionsmønstre så vel som vores hverdag. Hvis man er skuespiller eller sportsatlet er man vant til at være i situationer, der er intense. Men alligvel kan man stadig blive overrasket. I et interview med Femina beskriver krigskorrespondenten Simi Jan, der medvirkede i Forræder, at hun var blevet enormt påvirket af miljøet. “Jeg er overrasket over, at jeg levede mig så meget ind i spillet. Det havde jeg simpelthen ikke troet, at jeg ville. Men min hjerne troede, det var virkelighed”.
Som Simi Jan beskriver, kan hjernen ikke skelne mellem virkelighed og leg i en sådan situation. Derfor frigiver hjernen stresshormoner og sanserne skærpes i et forsøg på at gøre kroppen parat til kamp. I forræder anbefaler produktionen, at spillerne tager en bog med eller andet, der kan underholde spillerne, når der ikke er optagelser. Hvis spillerne konstant overvejer hvem de kan stole på og hvad deres næste beslutning skal være, befinder de sig i en konstant alarmberedskab, der ikke er sund over mange dage. Derfor er der også en psykolog med i produktionen, der overværer spillernes reaktionsmønstre. Forud for programmets optagelser havde psykologen, Thomas Funk, en samtale med hver spiller om deres normale reaktioner på stress og mistillid. Hvis spillerne reagerede anderledes end forventet, havde psykologen mulighed for at gribe ind.
Kilde: Simi Jan om “Forræder”: Jeg er overrasket over, at jeg levede mig så meget ind i spillet, (Femina 2024)
Kilde: Han har vigtig rolle bag kameraet i ‘Forræder’ og griber ind, når legen bliver alvor, (TV2 2024)
Har vi paranoia?
Paranoia er en psykisk tilstand kendetegnet ved konstant mistænksomhed og en frygt for, at andre mennesker har onde motiver eller ønsker. Det er en komplekst tilstand, der kan vise sig i forskellige grader, fra mild mistænksomhed til intense vrangforestillinger. Nogle af kendetegnene kan være:
- Følelsen af at blive forfulgt eller overvåget
- En overdreven tro på, at andre ønsker dem det ondt
- Tilbageholdenhed i frygt for at information vil blive brugt mod dem
- Opfattelse af uskyldige bemærkninger som skjulte trusler eller fornærmelser
Selvom kendetegnene ved paranoia kan ligne reaktionerne ved at spille Forræder er det vigtigt at anerkende forskellen på normal adrenalin, forsigtighed og koncentration i forhold til paranoia. Normal forsigtighed er en sund reaktion på risici og farer i momentet. Paranoia, derimod, involverer en overdrevet eller ikke-baseret mistænksomhed og mistroiskhed, der varer ved – selvom der ikke er nogen fare.
Kilde: https://worldwidepsychologist.dk/paranoia-symptomer/
Hvorfor elsker vi psykologiske spil?
Psykologiske spil som Forræder adskiller sig fra andre spil ved, at vi ikke blot skal spille strategisk, når det er vores tur. Derimod bliver hvert et ansigtsudtryk, tøven osv. fortolket og overvejet af de andre spillere. Af denne grund begynder mange også at få varmen, svedige håndflader og røde kinder, når de spiller, fordi de bliver selvbevidste og stressede.
Derudover lærer vi undervejs i spillet meget om vores egne reaktionsmønstre. Selvom vi i Poker kan have et solidt pokerface, kan vi pludselig blive usikre i psykologiske spil, hvis alle rundt om bordet anklager en for at være forræderen. På denne måde kan vi teste, hvordan vi reagerer under anklager (om de er sande eller ej), om vi er gode til at lyde så vel som om vi overhoved kan læse vores venners pokerface.
Derved kan vi perspektivere de psykologiske spil til eventuel situation i virkeligheden. Vil vi være i stand til at regne andre ud?
Vil du vide mere?
Du er velkommen til at booke en tid til samtale via vores sikre email: terapi@minterapi.dk
De bedste hilsner
Psykolog Siri Wessel Wetlesen
Specialpsykolog og specialist i psykoterapi
Skrevet af studentermedarbejder, Ida Ankerstjerne Rothaus