Tvillingers relation har altid fascineret samfundet. At være født som tvilling betyder, at man allerede inden fødslen har et særligt forhold til en jævnaldrende, hvilket giver nogle unikke udviklingskår, som skiller sig ud fra andre søskende. Tvillingers opvækst medfører både positive og negative aspekter, læs med her.
Den symmetriske tilknytning
Normalt beskriver man forholdet mellem børn og forældre som en asymmetrisk tilknytning, hvor forældrene har en omsorgsrelation til børnene. Det samme gør sig gældende for enkeltfødte søskende, hvor den ældste vil opleve en omsorgsrelation til de mindre søskende, hvor de derimod vil opleve en tilknytning til de ældre søskende. Men her adskiller tvillinger sig. Da de er født på samme tidspunkt, vil de i stedet udvikle et symmetrisk forhold til hinanden. Tvillinger har derfor en særlig relation, der præger deres opvækst anderledes end normale søskendes relation gør.
Kilde: Symmetrisk- og asymmetrisk tilknytning er udarbejdet af den danske psykolog Helle Birkholm Buch på Den internationale Kongres for tvillingeforskning, der beskriver hvordan tvillingers tilknytning adskiller sig fra enkeltfødtes
Tvillingers utrygge tilknytning
Tvillinger er faktisk i større risiko for at udvikle en utryg tilknytningstype end andre børn. Generelt har omkring 65% børn den trygge tilknytningstype, 30% en utryg tilknytningstype og 5% den utrygge-desorganiserede tilknytningstype. Det vil sige, at det altså kun er lidt under halvdelen, der generelt er utrygt tilknyttet. Her er tvillinger dog overrepræsenterede. Det er altså ikke unormalt at være utrygt tilknyttet, men det kan medføre en øget sårbarhed overfor fx. psykiske diagnoser – hvor tvillinger generelt er overrepræsenterede ved samtlige diagnoser.
Lavere selvmordsrisiko
På andre punkter kan tvillingeskabet dog også være en støttende relation. Dette ses blandt andet, når man undersøger selvmordsrisikoen hos tvillinger i forhold til resten af befolkningen. Her er det nemlig tydeligt, at repræsentationen af tvillinger er langt mindre. Professoren bag forsøget mener selv, at tilbøjeligheden til ensomhed spiller en stor rolle. Da tvillinger siden fødsel har haft en makker, er der i krisesituationer større chance for at få hjælp og støtte i sammenligning med enebørn. Tvillingers opvækst er altså ganske unik fra enkeltfødte søskendes opvækst.
Vil du vide mere?
Du er velkommen til at booke en tid til samtale via vores sikre email: terapi@minterapi.dk eller på telefonnummer 30911771
De bedste hilsner,
Psykolog Siri Wessel Wetlesen
Specialpsykolog og specialist i psykoterapi
Skrevet af studentermedhjælper, Ida Ankerstjerne Rothaus