Hvordan opstår konflikter mellem grupper, og hvad skaber samarbejde? Det berømte Robbers Cave-eksperiment, der blev udført i 1954 af Muzafer Sherif og Carolyn Sherif, afslørede, hvordan rivalisering kan opstå næsten ud af ingenting – og hvordan fælles mål kan bringe grupper sammen igen
Robbers Cave
Eksperimentet foregik i nationalparken Robbers Cave i den amerikanske delstat Oklahoma. Der mødte 22 elleveårige drenge op, der alle troede, at de blot skulle på en sommerlejr. Alle drengene var gennemsnitteligt begavede, fra hvide amerikanske middelklassehjem og protestanter. Forskerne ønskede at undersøge en bestemt hypotese: når to grupper konkurrerer om begrænsede ressourcer (magt, prestige, rigdom), og de kun kan opnå det, de ønsker, på bekostning af den anden gruppe, vil grupperne reagere med fjendtlighed mod hinanden
Fællesskabsfasen
De drengende første gang møder hinanden, igangsætter forskerne den første fase: Bonding Stage. Her deltager drengene i teambuildingøvelser, og de lærer alle hinanden at kende. Drengene bliver herefter opdelt i to hold, Ørnene og Klapperslangerne. Begge hold tror stadig blot at de er på sommerlejr sammen, og de ved altså ikke, at de i virkeligheden er med i et psykologisk eksperiment.
Konkurrencefasen
Da drengene er blevet delt op i to hold, indledes forskernes næste fase: Competition Stage. Her skulle de to hold konkurrere i fx. tovtrækning, baseball og rugby – hvor vinderen får en præmie. Undervejs i denne fase udviklede hvert hold deres egne sociale normer og et fælles had til modstanderholdet. Dette startede ud som verbal agressivitet, når de konkurrerede, men i løbet af 4 dage udviklede dette sig til fysisk agression. Efter en baseballkamp brænder Ørnene nemlig Klapperslangernes hold-flag. Klapperslangerne svarede igen ved at invadere Ørnenes hytte, hvor de stjal personlige genstande og rodede hytten til. Men tiden udviklede dette sig til slåskampe – hvor forskerne var nødt til at gribe ind.
Samarbejdsfasen
Efter en lille uge havde drengene bevist forskernes hypotese, og forskerne kunne herefter indlede den sidste fase: Afkølingsfasen (løst oversat). Det var annonceret, at Ørnene havde vundet, og at holdende nu var opløst. Campen fortsatte og drengene blev nu bedt om at beskrive de tidligere modstandere ud fra et spørgeskema. Her opstod en klar tendens til, at drengene beskrev modstanderholdet negativt, fjendtligt og sort/hvidt, imens de beskrev sit eget hold med positive ord – selvom de i virkeligheden opførte sig på samme måde.
Forskerne ønskede nu at teste en anden hypotese, nemlig hvorvidt man er i stand til at forene alle drengene på ny. Sherif-parret havde en teori om, at almindelig kontakt til de tidligere modstandere ikke vil ændre på deres relation. Derimod mente de, at drengene skulle være nødsaget til at samarbejde om et fælles mål. Derfor blev de langsomt bedt om at udføre forskellige aktiviter sammen. Først skulle de se en film sammen, hvor de skulle blive enige om, hvordan de splittede udgifterne. Herefter skulle de fikse en ødelagt vandtank, så der fortsat var vandforsyning til campen. Til sidst sad bilen, der leverede mad til campen, fast, så drengene i fællesskab skulle trække bilen fri. Efter noget tid var drengene nu alle blevet venner, og forskernes hypotese var endnu en gang blevet bekræftet.
Hvad er pointen med Robbers Cave?
Robbers Cave-eksperimentet viser, hvordan sociale dynamikker kan forme både konflikt og samarbejde – en indsigt, der stadig er relevant i alt fra gruppedynamikker til konfliktløsning i dag. Forskerne kunne konkludere, at fred mellem fjendtlige grupper kan opnås ved at skabe et fælles formål. Man håber på, at eksperimentet kan være med til at belyse, hvor hurtigt nutidige konflikter kan eskalere i samfundet – fx. i bandemiljøet. Eksperimentet har dog modtaget kritik, fordi det kun tager udgangspunkt i drenge – der er 11 år gamle.
Kilde: https://www.simplypsychology.org/robbers-cave.html
Vil du vide mere?
Du er velkommen til at booke en tid til samtale via vores sikre email: terapi@minterapi.dk eller på telefonnummer 30911771
De bedste hilsner,
Psykolog Siri Wessel Wetlesen
Specialpsykolog og specialist i psykoterapi
Skrevet af studentermedhjælper, Ida Ankerstjerne Rothaus