Over sommeren er der blandt unge opstået en ny trend, der lægger fokus væk fra online-verdenen og hen på nuet. ‘Rawdogging’ finder sted på fly og toge, hvor man som rejsende fjerner alt ydre stimuli. Pointen er, at man udfordrer sin egen hjerne og fjerner behovet for underholdning. Men er dette en sund trend?
Hvad er ‘rawdogging’?
‘Rawdogging’ er en trend, der særligt er opstået på det sociale medie ‘TikTok’. Essensen af trenden er, at man rejser på fly eller toge uden nogen som helst form for underholdning. Det betyder, at mobiltelefoner, musik og bøger er forbudte. I endnu mere ekstreme tilfælde strækker reglerne sig også ud over at spise mad, drikke vand, rejse sig fra sædet eller at sove. Med andre ord handler det om, hvor lang tid man som rejsende kan sidde og blot kigge ud i luften.
Hvad er pointen?
At ‘rawdogge’ på et fly skulle eftersigende medføre en følelse af mindfullness. For nogle kan den øgede opmærksomhed på vejrtrækningen og kroppen medføre, at man opnår en følelse af ro, som ikke havde været opnået ellers. Derudover giver den manglende stimuli plads til, at man som rejsende kan observere sine omgivelser i endnu højere grad. Man kan lytte på flyverens summen, værdsætte udsigten eller observere alle mulige forskellige mennesker, der alle er på vej det samme sted hen. ‘Rawdogging’ er også en måde at udfordre sig selv, sin hjerne og sine vaner på, da man er så vant til konstant at have behov for underholdning – særligt i fly.
Hvem hopper med på trenden?
Selvom det mest af unge på TikTok, der hopper på trenden, ser man også flere kendte personer, som ‘rawdogger’. En af dem af blandt andet fodboldspilleren Erling Haaland. På vej hjem fra en træningslejr i USA så hans holdkammerater til, imens Haaland ‘rawdoggede’ den 7 timer lange flyvetur tilbage til England. Dette postede han selv på sin Instagram Story med kommentaren “#easy”.
‘Rawdogging’ og signalstoffer
Sociale medier og spil er designet til at holde din opmærksomhed, så du fortsætter med at spille i lang tid. Her bør der særligt fokuseres på dopamin, der er kroppens belønningshormon. Dette udløses, når man fx. spiser god mad, bliver begejstret eller færdigører en opgave. Dette er med til at forklare den afhængighed, som mange mennesker har til sin mobiltelefon. Når man scroller på sociale medier udløses dopamin, fordi man holder sig orienteret om andre mennesker og måske får et ‘like’ på et opslag. Ved spil på mobiltelefonen bliver dopamin udløst gennem små udfordringer og gevinster. Af denne grund kan man hurtigt få lyst til at hive telefonen frem, hvis man keder sig – som man ofte gør på fly. ‘Rawdogging’ er derfor en trend der strider imod hjernens kald på stimuli og dopamin.
Hvis du vil vide mere om hjernens signalstoffer, kan du læse nedenstående artikel:
Kan ‘rawdogging’ anbefales?
Grundlæggende er ‘rawdogging’ en sjov måde at udfordre sit eget behov for underholdning. Dog bliver trenden problematisk, hvis man helt vil undgå mad, vand og søvn. Særligt på fly er der en større risiko for at blive dehydreret foruden at man begrænser blodomløbet i kroppen, hvis man insisterer på at sidde stille i flere timer. At rejse med fly kan derudover for nogle være en stressende oplevelse, som kan risikeres at gøres værre, hvis man ikke kan distrahere sig selv fra grædende babyer og turbulens. Når man rejser til et andet land, vil man også oftest være udmattet og derfor kan søvnen være en god måde at tage forskud på noget af den træthed og jetlag, som man uanset vil opleve, når man lander.
Ønsker du at vide mere?
Du er også velkommen til at booke en tid til samtale via vores sikre email: terapi@minterapi.dk eller på telefonnummer 30911771
De bedste hilsner
Psykolog Siri Wessel Wetlesen
Specialpsykolog og specialist i psykoterapi
Psykologklinik i hjertet af Hellerup
Skrevet af studentermedarbejder, Ida Ankerstjerne Rothaus