Hvem bliver seriemorder?

Børn, Ondskab, Sorg

Hvem bliver seriemorder?

Seriemordere bliver ofte omtalt som nogle vanvittige, psykopatiske og onde mennesker. Selvom dette kan passe på nogle af dem, mener psykolog og profileringsekspert, Florence Mclean, at man bør se dem fra en anden vinkel. Da McLean skrev speciale, kommunikerede hun med 34 af de mest berygtede seriemordere gennem breve. Hvem bliver seriemorder? Og kan man […]

Seriemordere bliver ofte omtalt som nogle vanvittige, psykopatiske og onde mennesker. Selvom dette kan passe på nogle af dem, mener psykolog og profileringsekspert, Florence Mclean, at man bør se dem fra en anden vinkel. Da McLean skrev speciale, kommunikerede hun med 34 af de mest berygtede seriemordere gennem breve. Hvem bliver seriemorder? Og kan man med viden om seriemordernes opvækst forbygge, at andre bliver det?

Florence McLean: Psykolog og ekspert

Florence McLean er autoriseret psykolog, profileringssekspert og forfatter. Hun var som ung fast besluttet på, at hun skulle læse psykologi på universitetet. Her troede hun i første omgang, at hun skulle blive voksenpsykolog, have samtaleterapi og egen klinik. Men af tilfælde endte hun i praktik i børnepsykologiafdelingen. I denne tid måtte psykologer stadig overvære undervisningen i klasselokalerne i folkeskolen, og her oplevede hun, at hun kunne spejle sig i nogle af børnene. Som barn havde hun nemlig selv svært ved skolen, og det krævede enormt meget disciplin at komme hele vejen til universitetet. MacLeans interesse for seriemordere og profileringen udsprang efter, at hun en dag havde set tv-serien “Profiler”. Herfra voksede interessen sig kun større og hun endte med at skrive speciale om seriemordere. Her formåede hun at finde en særlig kobling mellem børnepsykologien og hendes interesse for seriemordere.

Hvem bliver seriemorder?

I en podcastepisode med Mark Tinge fra oktober 2024, beskriver Florence McLean, at “det for seriemordere handler om 3 ting: Kontrol, magt og noget psykologisk, som de udlever”. Seriemordere skiller sig særligt ud fra andre mordere, fordi drivkraften bagved mordene ofte er af en helt anden karakter. Da McLean blev spurgt, hvorvidt alle mennesker kunne blive seriemordere, forklarede hun, at det for seriemordere oftest ikke handler om hævn eller jalousi – derimod handler det om at dræbe for at dræbe. Det er handlingen i sig selv, som er essentiel. Her er udviklingspykologi spændende, fordi man mener, at seriemordere i langt de fleste tilfælde dræber, fordi de ønsker at tage noget kontrol tilbage, videreføre deres egen smerte eller kan lide at have en så ultimativ magt i deres hænder.

Da Florence McLean skrev speciale, opdagede hun desuden en vigtig detalje. Ud af de 34 seriemordere, som hun kommunikerede med, viste det sig, af de alle havde oplevet isolation på et tidspunkt i deres liv. Det kan være isolation fra barndommen, i ungdomsårene eller som voksen. McLean mener selv, at det skyldes menneskets urhjerne. Hvis man scroller helt tilbage i tiden, kunne mennesket ikke overleve uden sin flok. Isolation var dermed lig med død. Dette kan måske være med til at forklare en brøkdel af alle de faktorer som gør, at mennesker udvikler sig forskelligt.

Kilde: https://www.youtube.com/watch?v=GWxSi4U3UKw

Kan man forebygge det?

Ved at kombinere sin viden om børnepsykologi og seriemordere er Florence Mclean særligt fokuseret på de børn, der “sidder bagerst i klasseværelset med grønt snot ud af næsen”. De kan være svære at spotte for klasselæren, fordi de ikke råber højt eller beder om hjælp. Men i virkeligheden kan det være dem, der har aller mest behov for, at der er en voksen, som lytter på dem. Det kan være svært videnskabeligt at bevise, hvornår børns opvækst for konsekvenser for dem i fremtiden. Selv hvis man på hjernescanninger kan se, at der er nogle centre af hjernen, som er mere aktiverede eller slukkede end andre, kan man ikke vide, om dette også var tilfældet da børnene var endnu yngre. Det er heldigvis et fagområde, som der er stor interesse for, og hvor der forhåbentligt vil ske videnskabelige gennembrud, som kan bruges til at forhindre, at mennesker bliver seriemordere.

Selvom Florence McLean til dagligt beskæftiger sig med ondskabens psykologi, tror hun stadig på det bedste i mennesker. Hun tror på, at mennesker i bund og grund er gode og at intet menneske fødes som seriemorder.

Kilde: https://www.youtube.com/watch?v=GWxSi4U3UKw

Vil du vide mere?

Du er velkommen til at booke en tid til samtale via vores sikre email: terapi@minterapi.dk eller på telefonnummer 30911771

De bedste hilsner,

Psykolog Siri Wessel Wetlesen

Specialpsykolog og specialist i psykoterapi

Psykologklinik i hjertet af Hellerup

Post Tags :

#FlorenceMcLean, #Isolation, #MarkTinge, #Minterapi, #Seriemordere

Søg i vores artikler

Modtag gratis vores ADHD - ebog: "Gør din ADHD til din Superpower"

Specialpsykolog Siri Wessel Wetlesen

Det vigtigste for mig er, at du føler dig velkommen og tryg i psykologrummet. Samtidig med at du bliver udfordret og udvikler dig igennem samtalerne!