Sorg over et pludseligt dødsfald
Når et menneske tæt på os dør, bliver vi ramt af sorg. Sorg er en normal psykologisk proces, som vi møder som psykologer. Sorgen kan vise sig ved, at vi føler verden som vi kendte den er forbi. Som om vi har mistet noget vigtigt i vores liv. Vi ikke kan leve videre uden den person.
Sorg kan også vise sig ved, at vi oplever, at vi fortryder ting. Du ville måske gerne have sagt noget, eller gjort noget. Men nu er tiden gået og muligheden er der ikke mere.
Sorg kan desuden vise sig ved, at vi bliver lettede over, at den vi elskede nu endelig får fred eller at vi slipper for en byrde.
Psykologisk set er der flere ting, der påvirker, hvordan du oplever sorgen.
Et længere sygdomsforløb
Har det været et længere sygdomsforløb, kan du være bedre afklaret når din mor, far, søster, kæreste, barn eller andre du elskede dør. Sorgprocessen har været på vej længe. Du har spredt sorgen ud længere tid. Du har måske oven i købet været så heldig, at du kunne dele din sorg med den du skulle sige farvel til. At I sammen har kunnet tale om, at sige farvel. Hvordan det føles for jer begge.
Pludseligt dødsfald
Ved et pludseligt dødsfald har du ikke mulighed for at være forberedt. Din sorg vil starte med et chok. Når chokket har lagt sig, vil du prøve at genforhandle med døden. Det kan ikke passe. Det må være en fejl. Lige om lidt kommer min elskede gående ind ad døren.
Du vil måske ønske, at det var dig der var død. Du vil føle dig indhyllet i sorg. Som nogen har ramt dig med en mavepuster. Gråd, hulken, tåre og følelsen af at være tom inden i, er helt normale følelser i denne tilstand.
Langsomt vil vreden komme og blande sig med sorgen. Vreden over det pludselige dødsfald. Det kan være, der er nogen du kan bebrejde den pludselige bortgang af den du elskede? Eller du kan blive vred på andre over at de ikke gjorde det bedre, passede bedre på, var mere tilstede osv. Vreden kan tage overhånd og du kan sidde fast i vreden. Samtidig er vreden vigtig, for du skal give plads til den for at komme tilbage til sorgen igen.
Du kan i et stykke tid bølge imellem vreden og sorgen. Langsomt vil du begynde at vende tilbage til livet. Sorgen vil altid være en del af dig. Men livet omkring dig vil få din opmærksomhed igen.
Hvordan påvirker din tilknytning din sorg?
Når vi som psykologer taler om tilknytning, taler vi som regel om tilknytningen mellem et barn og dets mor eller far. Når vi har som psykologer taler om tilknytning, skal den forstås som din forbindelse til et andet menneske. Jo bedre du kender et andet menneske. Jo mere tid du har brugt sammen med et andet menneske. Jo tættere du har følt dig forbundet med et andet menneske. Desto større tilknytning har du til det andet menneske. Du oplever stærk tilknytning til et menneske som du får omsorg fra og som du giver omsorg.
Bryder kontakten med forældre
Jeg har ikke set min mor i 10 år, fortæller Tina
Nogle gange er brud i tilknytning nødvendige. Det kan være nødvendigt, når en forælder ikke er en god og tryg omsorgsperson.
5.3 % oplever vold i barndommen.
122.000 børn vokser op i hjem med alkoholproblemer.
Hver 12. barn oplever psykisk vold i hjemmet.
Det er umenneskeligt svært at bryde med en omsorgsperson, men nogle gange er det nødvendigt for, at du kan passe på dig selv.
Et brud med en forælder starter også en sorgproces. Denne proces er mere usynlig for omgivelserne end når en forælder dør.
Sorgproces ved brud
Sorgprocessen for dig er imidlertidig den samme, som beskrevet ved et dødsfald.
Indtil den dag du får beskeden om, at din mor eller din far er død. Der kan der starte en helt anden sorgproces i dig.
- Det kan være lettelse over, at du nu ikke mere skal forholde dig til noget der var svært eller usundt i dit liv.
- Det kan være fortrydelse over at du ikke forsøgte at genskabe forholdet eller forsøgte at række ud.
- Det kan være skam over at du ikke havde det ekstra overskud til at være en del af din mor eller fars liv.
En del klienter der har brudt med deres mor eller far har gået til psykolog for at få hjælp til at være i de svære følelser et brud indebærer.
Derfor kan det føles underligt og forvirrende for dig, hvordan du reagerer, når din mor eller far faktisk dør. Du har måske forestillet dig det? Måske sågar drømt om det?
Følelser af forvirring, vrede, frustration, dårlig samvittighed, sorg, kærlighed, længsel er naturlige.
Længslen efter en god mor eller far
Når din mor eller far går bort, mister du ikke kun dem rent fysisk. Du mister muligheden for, at de kunne være blevet en god nok forælder. Du mister muligheden for at de viste dig at du var det værd. Værd at stoppe med at drikke. Værd at tage sig sammen og passe ens psykiske sygdom. Værd at bruge tid på. Værdigfuld fordi du er dig. Du mister drømmen om det der kunne have været. Drømmen om at blive reddet fra din barndom. Drømmen om at din barndom gav mening og de forklarede dig meningen. Drømmen om at have en tæt tilknytning til din mor eller far. Drømmen om ubetinget kærlighed.
Det kan være en lettelse, at du nu kan give slip på drømmen. Det kan også være en sorg over pludselig ikke at kunne få det du drømte om. Forvirring er helt naturligt.
Tilgivelse
Tilgivelse er ofte noget du har fået at vide du skal give din mor eller far, hvis du har brudt med en forælder. Tilgivelse af det utilgivelige er svært.
Det kan være svært for andre at forstå, hvilken pris du betaler for at se din mor eller far. At det kan tage dig timer, dage, uger at vende tilbage til dig selv og din glæde, når du har brugt tid med din mor eller far. Andre har ikke gået i dine sko. Andre forstår ikke dine valg. Det er ok, for dine valg er dine og du gør det for at passe på dig selv.
Tilgivelse for dig selv burde nærmere være, at du giver dig selv log til at give slip på drømmen om det du længtes efter. Tilgivelse er, at du begynder at give dig selv det du længtes efter fra din mor eller far. Give dig selv tryghed, omsorg, kærlighed, respekt, værdsættelse.
Kontakt os hvis du ønsker et samtaleforløb. Du kan skrive på vores sikre email: terapi@minterapi.dk
Eller ringe på vores telefonnummer 30911771
De bedste hilsner
Specialpsykolog Siri Wessel Wetlesen
Specialister i ADHD, Autisme, Stress, Depression og Behandling af Personlighedsforstyrrelse
Minterapi – Psykologklinik i Hellerup og Hornbæk