Lavt Selvværd
Handler ofte om
Hvorfor får man lavt selvværd?
Du har en følelse af aldrig at være god nok.
Du sammenligner dig selv med andre. Andre ser bedre ud. Andre klarer tingene bedre end dig.
Dine tanker. Du har mange kritiske og negative tanker om dig selv. Du går rundt og skælder dig selv ud.
Der er flere grunde til at du kan kæmpe med lavt selvværd. Det kan være fordi du har oplevet dine forældre tænke og tale om sig selv og dig på den måde. Det kan være at du er blevet mobbet i skolen. Mobning har store negative konsekvenser for ens selvværd og forståelse af verden som et trygt og rart sted. Hvis du oplever verden som utryg vil det være naturligt at forsøge at føle kontrol ved at kritisere dig selv og din egen adfærd. For er der én ting du kan kontrollere, så er det dig selv.
Oplevelser som skilsmisse og fyring kan også påvirke din følelse af selvværd negativt.
Uanset hvad årsagen er til dit lave selvværd, så er det smertefuldt at leve med. Din indre kritiske røst fastholder din oplevelse af at der er noget galt med dig. Det kan være utrolig svært at ændre på uden hjælp fra professionnelle.
Hvem har lavt selvværd?
Rigtig mange henvender sig til os med lavt selvværd. Det er både børn, unge og voksne vi møder. Alle kan kæmpe med lavt selvværd. Og ofte kæmper de alene og prøver at holde det skjult for omgivelserne.
Du kan være det mest fantastiske menneske uden på, som du ved mange kan lide, men inden i føler du dig aldrig god nok. Hvis det er genkendeligt, så er du ligesom mange af de klienter vi møder i psykologklinikken i Hornbæk og Hellerup.
Dit lave selvværd handler om, hvad du tænker om dig selv. Og det du tænker om dig selv, behøver ikke at være sandt. Måske du allerede ved dette og undrer dig over at du ikke kan slippe din følelse af ikke at være god nok?
Lavt selvværd handler ikke om den virkelige verden.
Tegn på lavt selvværd
- Du siger negative ting om dig selv og er kritisk over for dig selv
- Du fortæller om dig selv på en nedgørende måde pakket ind i humor
- Du fokusere på det du ikke kan, fremfor det du har opnået
- Du giver dig selv skylden for ting, når de ikke går som de skal
- Du tænker at andre er bedre end dig, har det bedre end dig mv
- Du mener ikke at du fortjener at have det sjovt
- Du undgår sociale arrangementer fordi de gør dig usikker
- Du gør alt for at andre har det godt
- Du undgår udfordringer fordi du er bange for at fejle
- Du stiller høje krav til dig selv
- Du bliver meget vred når andre kritiserer dig
- Du har svært ved at tage imod ros og anerkendelse – måske føler du, at det kun skyldes held, når de roser dig
- Du føler dig ked af det, deprimeret, angst, har dårlig samvittighed, er vred eller føler dig værdiløs
Hvordan forandrer jeg mit selvværd?
I psykologsamtalerne arbejder vi sammen med dig på at få kortlagt dine negative og kritiske tanker. Nogle tanker er grundlæggende for hvordan du tænker om dig selv – de kaldes skemata. Andre tanker er tillærte – dvs at du har nedarvet dem fra dine forældre eller sågar forfædre.
Når vi har kortlagt dine tanker, går vi i gang med at koble din krop og adfærd på. Vi kigger på, hvordan du via din krop og dine handlinger får bekræftet dine tanker og skemata.
Du bliver udfordret til at handle anderledes og vigtigst af alt at kroppen også handler anderledes. Tanker kan ikke kun forandres ved at du lærer at tænke anderledes. Tankemønstre ændres bedst ved at du ændrer dine handlinger og din adfærd.
I et terapiforløb hos os, vil du opleve en psykolog der støtter dig hele vejen igennem din forandringsproces, på en kærlig og omsorgsfuld måde.